Vihreän ajattelun juuret – enemmän avoimuutta, vähemmän dogmaattisuutta

Pidin tämän puheen vihreiden puoluekokouksessa Lahdessa 21.5.2016. Puheen aikaraja oli 2 minuuttia.

20160521_141415Hyvä puoluekokousväki!
Mitkä ovat ne periaatteet, joiden pohjalta me teemme vihreää politiikkaa?

Miksi usein talouskasvua pidetään jotenkin välteltävänä asiana, vaikka meidän tulisi pyrkiä pois vain materian ylikulutuksesta? Miksi meidän tulisi vältellä asioita, jotka tuovat lisäarvoa ja siten kasvua: parempaa laatua, korkeampaa jalostusastetta, päästöttömiä palveluita ja kulttuuria tai vaikkapa uusiutuvaa energiaa ja cleantechiä?

Eikö tärkeintä ole se, että edistämme ympäristön kannalta toimivimpia ratkaisuja parhaan tietämyksemme mukaisesti, vaikka joutuisimmekin korjaamaan vanhoja käsityksiämme?

Jos haluamme puuttua jonkin yrityksen perseilyyn ja epäeettiseen toimintaan, ei oteta kohteeksi vain tuota yhtä yritystä tai jotain sen valmistamaa tuotetta, vaan ne puitteet, jotka mielestämme mahdollistavat haitallisen liiketoiminnan! Yksittäisiä asioita voi toki käyttää esimerkkeinä tarinaa kerrottaessa, mutta poliittisessa vaikuttamisessa on huomioitava kokonaiskuva.

Rakkaat vihreät ystävät!
Vaikka meillä on kova huoli ympäristöstä ja ihmisten terveydestä, älkäämme uskoko ihan mitä tahansa hölynpölyä! Pelottelu on aina helppo keino saada huomiota, mutta se ei ole kestävää politiikkaa, ja valheisiin perustuvat tempaukset ovat pölhöpopulismia pahimmillaan. Olen syvästi pettynyt Euroopan vihreiden epätieteelliseen linjaan muun muassa glyfosaatin suhteen – käytön kanssa tulee olla tarkka, mutta täyskiellolle ei ole järkeviä perusteita.

Kritisoimme näistä asioista ihan perustellusti muita puolueita, selkeimpänä esimerkkinä perussuomalaisten maahanmuuttajapelottelu, joten ei sorruta itse samaan virheeseen toisessa asiassa. Ja ennen kaikkea pidetään yllä asiallista keskustelua myös vaikeista aiheista. Kuten uudessa strategiassamme todetaan, vähennetään yksimielisyyden vaatimusta!

Uskaltakaamme uudistaa omaa ajatteluamme. En halua, että jumitumme vanhoihin opinkappaleisiin ja pelkkään vastustukseen. Ollaan avoimia – myös ajattelultamme ja uuden tiedon suhteen!