Kunnat, ydinvoima ja ilmastonmuutoksen torjunta

Principles of nuclear reactor engineering

Ehdokkaan kirjahyllystä löytyy kaikenlaista.

Ydinvoima ei ole äkkiseltään se kaikista keskeisin kuntavaaliteema, mutta ilmastonmuutoksen torjunnassa ydinvoimalla on keskeinen rooli. Ja kuntien energiaratkaisuilla on taas keskeinen rooli Suomen ilmastotavoitteiden toteutumisessa. Ydinvoima on mainio tapa tuottaa energiaa ilman hiilidioksidipäästöjä. Tämän hetken suurimmat ongelmat ovat uraanin louhinnassa ja ydinjätteiden loppusijoituksen kanssa. Tulevaisuudessa jätteitä pystyttäneen osittain hyödyntämään energiantuotannossa tai ainakin käsittelemään vähemmän vaarallisiksi. Kaivostoiminnan suhteen taas voidaan vaatia tiukempaa ympäristönsuojelua. Ydinvoiman on syytä olla jatkossakin osa energiapalettia, jotta voimme keskittyä siihen kaikista tärkeimpään tavoitteeseen, fossiilisista polttoaineista luopumiseen. Meillä ei ole varaa rajata keinoja ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Positiivinen kantani ydinvoimaan tekniikkana ei kuitenkaan tarkoita, että kannattaisin mitä tahansa ydinvoimahanketta. Vanhanmalliset suurlaitokset eivät välttämättä ole ydinvoiman tulevaisuus. Mutta entäpä pienet modulaariset reaktorit? Näitä ei ole vielä valitettavasti kaupallisessa käytössä nähty, joten ratkaisuna nekin ovat toistaiseksi vielä epävarmoja. Mahdollisuudet esimerkiksi ydinkaukolämpöön olisi kuitenkin syytä selvittää.
Nykyiset voimalat on rakennettu kauas suurista asutuskeskuksista, joten niiden hyöty kaukolämmön tuotannossa on käytännössä menetetty. Uuden ydinvoiman suhteen on lukuisia avoimia kysymyksiä. Kuinka kannattavaa ydinvoiman tulisi taloudellisesti olla? Tulisiko ydinvoimaa jopa tukea, että saisimme hillittyä päästöjä? On myös hyvin mahdollista, että tekniikka kehittyy niin, että vaikkapa uusiutuvien potentiaali nousee merkittävästi nykyisestä, jolloin uuden ydinvoiman kannattavuus heikkenee olennaisesti.

Niistä huonoista ydinvoimahankkeista malliesimerkki on Fennovoima. Syitä huonouteen on monia, ja ne on mainittu myös projektin kannattajien toimesta. Perustelut Fennovoiman puolesta ovat vakuuttavat. Haluaisin kovasti, että joku perustelisi minulle, miksi Fennovoiman pitäisi kaatua. Sillä nyt näyttää kovasti siltä, että vaikka hanketta monin puolin inhoankin, on sen toteutuminen kuitenkin pienin paha. Täytyy muistaa, että ilmastonmuutos on aikamme suurin globaali uhka. Jos Venäjän saama hyöty vaikutusvaltansa suhteen on jo lähes kokonaan realisoitunut, niin hanke ei ole edes paikallisesti ja hetkellisesti ilmastonmuutosta suurempi uhka Suomessa. Jos taas kunnat koettaisivat irtautua hankkeesta tilanteessa, jossa ostajia ei nyt näytä löytyvän, ei mielestäni ole myöskään tolkullista kuitata oletettavasti suuria sopimussakkoja kuntalaisten maksettavaksi.

 Keskustelu aiheesta Facebookissa tai Twitterissä.